Ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης

Ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12693/08.03.2011

Προς Υπουργό:

- Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας

Σε ακτοπλοϊκή απομόνωση οδηγεί τη Θεσσαλονίκη, η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή, που έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί ένα συνολικό σχέδιο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών, την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη είναι αποκομμένη ακτοπλοϊκά από τα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τη Ρόδο. Η εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης που παρουσιάζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην εθνική μας οικονομία είναι δυσάρεστες. Δεν είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια των Βαλκανίων να μη διαθέτει σύνδεση με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, να μη διακινεί μεγάλο όγκο τουριστών και να αναγκάζονται οι τουρίστες και επισκέπτες να μεταβαίνουν στα λιμάνια του Πειραιά ή της Ραφήνας.

Άραγε, εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα αυτή η ακτοπλοϊκή μοναξιά της πόλης; Εάν συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση τότε η Θεσσαλονίκη είναι καταδικασμένη. Η πόλη πρέπει να γίνει ελκυστικός προορισμός για τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, που έχουν βγάλει από τον ακτοπλοϊκό χάρτη τη Θεσσαλονίκη και να υπάρξουν γραμμές σύνδεσης με τα νησιά. Μόνο τότε τα οικονομικά οφέλη θα είναι μεγάλα και η τουριστική ανάπτυξη θα είναι στο απόγειο της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται επιτέλους η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην άρση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης και στη δρομολόγηση γραμμών, που θα τη συνδέουν με τα νησιά του Αιγαίου και θα εξυπηρετούν μεγάλο όγκο τουριστών και επισκεπτών;

Απάντηση Υπουργείου